Berbersy (Berberis) (Barberry)

Dzisiaj kilka słów o berberysie. Ten uroczy i dość popularny krzew dawniej występował dość często w stanie dzikim w Polsce. Mowa tu oczywiście o gatunku berberys pospolity (Berberis vulgaris), z jego owoców wytwarzano konfitury, dżemy i nalewki. Przepisy na nie można odnaleźć w książkach kulinarnych z okresu komuny i wcześniejszych. O przyczynach jego wytrzebienia mówi wikipedia: okazało się, że nasz berberys był żywicielem pośrednim rdzy zbożowej. Myślę więc, że ogrodnicy zainteresowani rodzimymi gatunkami powinni się zainteresować właśnie nim.
Obecnie najbardziej popularnym gatunkiem w ogrodnictwie jest
Berberys Thunberga spotykany w dziesiątkach odmian, spośród których sam osobiście uprawiam 'Aureę' i 'Autopurpureę', będące chyba najbardziej popularnymi krzewami z rodzaju berberys oraz dwa krzewy nieznanej odmiany.
Ciekawostka, wszystkie berberysy stanowią na wiosnę uzupełniający pożytek dla pszczół i innych owadów. Można je rozmnażać zarówno wegetatywnie, jak generatywnie ( z nasion, ale wówczas nie wiemy co nam wyrośnie z takiego nasionka).

Oto kilka zdjęć z naszego pobytu w Wojsławicach.



Komentarze

  1. I am very glad you have visited my country! I am also glad you enjoyed! I know that and your own country is very nice with beautiful sights! If I had the opportunity I would like to visit it! Best regards from Greece!!! (I do not know English well, I hope you understand!)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

Rośliny na Rodos.

Wyprawa do lasu

Rozmnażanie winogron